preload

Romasia
Achizitie bunuri din China livrate in Romania si vandute in UE

Achizitie bunuri din China livrate in Romania si vandute in UE

by Marius Grada Manager achizitii & logistica

Posted on July 12, 2017 at 11:35 AM

Avand in vedere ca bunurile expediate din China  ajung direct pe teritoriul Romaniei, obligat la plata TVA pentru operatiunea respectiva este cumparatorul bunurilor din Romania  deoarece bunurile sunt puse in libera circulatie pe teritoriul Romaniei. Punerea in libera circulatie  are loc dupa plata drepturilor vamale de import. Locul unui import de bunuri se considera a fi pe teritoriul statului membru in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul comunitar, aspect reglementat in mod expres prin   132^2 “Locul importului de bunuri” alin.   (1).  Practic, locul importului de bunuri este in Romania si  cumparatorul bunurilor din Romania este considerat importatorul bunurilor obligat sa  plateasca in vama  taxele  vamale si  TVA aferenta  conform prevederilor legislatiei vamale aplicabile in Romania. In cazul in care societatea din Romania  vinde marfa dupa import unui cumparator din UE, se considera ca efectueaza o  operatiune neimpozabila in Romania deoarece nu are loc o livrare de bunuri de pe teritoriul Romaniei astfel incat sa considere ca efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri scutita cu drept de deducere conform prevederilor art. 143 alin. (2) lit. a). Astfel, factura se emite fara TVA prin inscrierea mentiunii “neimpozabil in Romania cf. art. 132 alin. (2) lit. a) din L. nr. 571/2003”. Conform acestei prevederi, locul livrarii se considera a fi in Romania “(1) Se considera a fi locul livrarii de bunuri:

a) locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert. Daca locul livrarii, stabilit conform prezentei prevederi, se situeaza in afara teritoriului comunitar, locul livrarii realizate de catre importator si locul oricarei livrari ulterioare se considera in statul membru de import al bunurilor, iar bunurile se considera a fi transportate sau expediate din statul membru de import;”.
Achizitia efectuata de societatea din UE este neimpozabila in Romania deoarece locul achizitiei nu se afla in Romania, motiv pentru care valoarea acesteia se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari in coloana alocata acestui tip de operatiuni si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 26 “Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau  neimpozabile”.
Valoarea operatiunii astfel facturate de societatea din Romania  se inscrie in jurnalul pentru vanzari in coloana alocata livrarilor neimpozabile in Romania si se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 3 denumit “Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari   intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2)  lit. b) si c) din Codul fiscal: “. Valoarea livrarii  efectuate nu se raporteaza prin declaratia informativa cod 390 VIES deoarece nu se incadreaza in categoria livrarilor intracomunitare de bunuri.
Valoarea in lei al celor doua  operatiuni neimpozabile  se determina prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizorul din China in cazul achizitiei de bunuri si la data emiterii facturii de catre furnizorul din Romania in cazul vanzarii de bunuri catre un cumparator dinUE

Tags: , , , , ,

About the Author

Marius Grada

 

PIATA DIN YIWU CHINA

Posted on Jul 13 2017 at 9:29 am

Pornita din Arad si Yiwu, in urma cu 10 ani, ROMASIA functioneaza din 2008 ca [...]

Read More

Vizite pentru achizitii din China – cu Romasia – servicii import China

Posted on Jun 07 2017 at 9:53 am

Importurile din China au devenit o solutie pentru multi oameni de afaceri din Romania, care sunt [...]

Read More

Asistenta Import China

Posted on May 31 2017 at 8:20 am

Asistenta  import China Compania Romasia ofera servicii de asistenta prin: - Inițierea  companiei dumneavoastră in [...]

Read More